Nova llar d'infants a Esperança, a partir del dia 1 de setembre de 2017
 • Diuen que tradició i modernitat es troben cada 31 d'octubre. Com pot ser que una festa "tan moderna" com Halloween convisqui amb "l'antiga" castanyada? Us heu preguntat alguna vegada quin és l'origen d'aquestes festes o per què se celebren? Doncs si ho voleu saber, seguiu llegint per esbrinar-ho.
  Doncs bé, abans de qualificar i posar adjectius a aquestes tradicions, cal saber d'on venen i des de quan fa que se celebren.
  L'original Halloween (no el que coneixem avui dia: disfresses, trick-or-treating i gastar bromes...) s'arrela a fa més de 2000 anys i es coneixia amb el nom de "Samhain". Se celebrava aprofitant la transició de l'època de la llum (Giamonios) cap a l'època de la foscor (Samonios), ja que així és com els celtes dividien l'any i, per tant, Samhain marcava l'inici de l'any nou celta.
  Samhain també tenia un fort component esotèric, ja que es creia que els esperits tornaven al món i que podien interactuar amb els vius.
  Més tard, es va produir la romanització de la cultura celta i temps més tard amb la cristianització va passar a dir-se All Hallow's Eve. Durant la celebració la gent deixava a les portes de casa seva menjar i vi per acontentar els esperits ( a més de sortir disfressats d'esperit per poder confondre's amb els visitants del més enllà).
  A casa nostra, se celebra la Castanyada, potser una de les festes més emblemàtiques que tenim. La castanyada, per la seva banda, té origen romà i consistia en reunions familiars per honrar els seus avantpassats morts, els lars (protectors de la casa) i ho feien menjant els primers fruits que donava la tardor.
  El papa Bonifaci IV va voler convertir aquesta festa pagana en una festa religiosa pròpia cristiana al segle VII i és per això que avui en dia es formen llargues cues per anar a visitar els nostres avantpassats morts als cementiris. I un apunt curiós és que precisament d'aquí ve la tradició de menjar panellets. Els qui feien sonar les campanes no paraven de tocar-les en tot el dia i necessitaven un menjar ràpid i calòric. I és per això que la gent els hi portava una pasta de farina d'ametlla i sucre per tal que poguessin seguir amb la seva important tasca.

  Per tant, podríem dir que aquestes dues festes vénen de molt enllà, de celtes i romans i que cadascú les celebrava d'una manera diferent. Al final, però, han convergit en una mateixa data amb un significat més o menys comú gràcies al propòsit de fer que festes seculars quedessin recollides en festes cristianes tot i que avui en dia el seu component religiós ha quedat diluït.

  És important saber d'on venim, cap on anem i preservar les nostres senyes identitàries. Avui en dia, a l'era de la globalització, és normal que les nostres cultures entrin en contacte es mirin les unes a les altres i es retroalimentin. Podria ser fins i tot que avui en dia no ens estranyés poder veure la Castanyera i el Cavaller sense cap d'Sleepy Hollow quedant per prendre unes castanyes i uns caramels mentre parlen de la seva vida a la i tènue llum d'una Jack-o-Lantern.

  4 de novembre de 2019

  per Aïda López
  Tutora 5è A