Nova llar d'infants a Esperança, a partir del dia 1 de setembre de 2017
 • Tradicionalment la nit del 31 d’octubre celebrem la Castanyada menjant castanyes, moniatos i panellets, però des de fa uns anys hem adoptat la tradició de Halloween nascuda més enllà de les nostres fronteres. Han estat els més petits els que s’han sentit seduïts per una tradició que té com a principals incentius el terror i les disfresses.

  La Castanyada està molt lligada a la festa de Tots Sants, una festa dedicada al record dels avantpassats. El seu origen està en una tradició pagana (no religiosa) que es celebrava al final de les collites i del bon temps. Es tenia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, s’alliberava una ànima del purgatori .

  Els panellets també estan molt lligats a la festa de Tots Sants ja que era una mena d’ofrena que es feia a la tomba dels morts i també eren dolços que se servien en l’àpat que es feia després de la mort d’algú.

  Amb el pas dels anys aquesta celebració té un caire més festiu. El carrer s’omple de castanyers i castanyeres, i ens reunim amb familiars i amics per menjar castanyes, moniatos i panellets.

  Sembla que Halloween té el seu origen a la cultura celta. El dia 31 d’octubre es celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda el dia dels morts. Es creia que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits. Aquest és el motiu pel qual, actualment, la nit de Halloween els carrers van plens de gent disfressada d’ànimes errants i esperits que vaguen durant la nit pels carrers de pobles i ciutats.

  Feliç Castanyada!

   Marga Velasco – d’EP

  26 d'octubre de 2020

  per Margarita Velasco
  Tutora de 6èB